Esettanulmány – Transcom Hungary Kft.

Az elmúlt évek során tapasztalható munkaerőpiaci trendek a Transcom Hungary Kft-t is a home office irányába terelték, így a megváltozott igények miatt a cég új irodába költözött. A korábbi jó tapasztalatokból adódóan ismét megkeresték a BPS Kft-t, azzal az igénnyel, hogy mérjük fel a szerverek és gépparkok teljesítményét. Fontos szempont volt az energiahatékonyság és a helytakarékosság. Kőszegváry Rolanddal, a Transcom Hungary Kft. IT csoportvezetőjével beszélgettünk.

 

Milyen konkrét esetre kerestek megoldást, amikor kapcsolatba kerültek a mi cégünkkel?

A BPS Kft-vel való kapcsolatunk hosszú évekre nyúlik vissza. Akkori irodahelyiségünkben egy Eaton 9390 típusú 80kVA teljesítményű szünetmentes áramforrást telepített a cég. Úgy gondolom, nagyon jó döntést hoztunk, hiszen a teljes időszak alatt hibátlanul működött a berendezés. A koronavírus járvány alatt a munkaerőpiaci trendek a home office irányába terelték a foglalkoztatást, mely cégünkre is hatással volt. Ennek következtében új irodát kerestünk és vettük fel Önökkel is a kapcsolatot.

Hogyan és mi alapján választották ki a mi cégünket?

Régi jó tapasztalataink miatt kerestük fel Önöket 2022-ben, azzal a kéréssel, hogy mérjék fel szervereink és gépparkunk teljesítményigényét, amit szünetmentes áramforrással kell ellátnunk. A helyszínbejárás során fény derült arra, hogy az új irodahelyiségünk és a szerverszobánk is sokkal kisebb lesz, ezért a jelenleg működő Eaton UPS oda nem fér be.  Ekkor két lehetőségen gondolkodtunk: a régi, több mint 10 éves berendezést alakítsuk az új körülményeknek megfelelően, vagy szerezzünk be egy új, kisebb teljesítményű, de korszerűbb, energiahatékonyabb és méretben is kisebb, beépített akkumulátorokkal rendelkező berendezést.

Mi szólt az új UPS beszerzése mellett?

Megbíztuk a BPS Kft.-t egy tanulmány elkészítésével, amiből kiderül a valós üzemeltetési költség a régi, illetve egy új berendezés esetén. Az elemzés a jelenlegi 13 kW fogyasztói terhelésből indult ki, 10 éves időtartammal és 120Ft/kWh áramdíjjal számolt.

A TCO (Total Cost of Ownership) kalkulációból kiderült, hogy a meglévő berendezésünk 10 év alatti, a villamos veszteségből és annak hűtéséből származó összes üzemeltetési költsége 32.936.300,- Ft.

Ezzel szemben egy új, korszerű, a jelenlegi terhelésre méretezett Eaton 93PS 40 kVA berendezés 10 éves összes üzemeltetési költsége mindössze 3.256.365,- Ft. Ez a döbbenetesen nagy, több, mint 29 millió Ft különbség az Eaton szabadalmaztatott ESS (Energy Saver System) technológiájából adódik, amely lehetővé teszi, hogy az UPS akár 99%-os hatásfokkal üzemeljen, változatlan üzembiztonság mellett. A kapott számítások alapján az új berendezés vételára üzemeltetési költségek különbsége miatt kb. 3 év alatt megtérül.

További érv az új berendezés mellett annak kompakt kivitele volt. A beépített akkumulátorokkal legalább 60 perc áthidalási időt tud biztosítani a berendezés a jövőbeli, (becsült) 7 kW fogyasztói terhelés mellett. Az új berendezésre a gyártó 12 hónap alap garanciát biztosít, amit a BPS Kft. karbantartási szerződéssel 5 évre kiterjeszt, így a következő 5 évben a szünetmentes áramforrással semmilyen extra költségünk nem merül fel.

A kapott kalkulációk és ajánlatok alapján arra a döntésre jutottunk, hogy hosszú távon sokkal jobb, ha inkább egy új, modern berendezést telepítünk. A kapcsolattartónk által ajánlott Eaton 93PS típusa mellett döntöttünk, ami mind energiahatékonysági szempontból, mind felhasználói oldalról tökéletesen kiszolgálja jövőbeli igényeinket, ráadásul a befektetésünk az ESS technológiának köszönhetően rövid időn belül megtérül.

Adódott-e valamilyen speciális helyzet a telepítések során, ami miatt különleges kivitelezésre volt szükség?

A költözés kalandos körülmények között zajlott. A beköltözési határidőig nagyon sok tennivaló volt, nemcsak a szerverek és berendezések költöztetése miatt, hanem mert a régi irodában a munkafolyamatokat is meg kellett oldani. Vagyis lényegében két helyen dolgoztunk. A BPS Kft. munkatársai nagyon készségesek voltak az egész projekt alatt. Mindenről tájékoztattak, közösen hangoltuk a munkafolyamatokat, hogy az UPS időben érkezzen, és a szállítást, telepítést is megfelelően el lehessen végezni. Emellett külön kiemelném, hogy megszervezték a régi UPS elszállítását és elbontását is, így arra nekünk már nem kellett energiát fordítanunk.

Mennyire zajlott gördülékeny módon az üzembe helyezés? Milyen esetleges nehézségek merültek fel?

Új irodánk villamos-kivitelezési munkáival megcsúszott a vállalkozó, ezért számos gépet/berendezést az utolsó pillanatokban tudtunk üzembe állítani. A szünetmentessel is ez történt, ráadásul az új helyszínen derült ki, hogy az elektromos elosztószekrény nem erre a típusú UPS-re lett tervezve, mert nem alakítottak ki benne kettős betáplálást, így ez fejtörést okozott. Szerencsére az üzembe helyezést végző szervízmérnök a BPS-től tudta mi a teendő, és tanácsokkal segített, illetve javaslatokat is tett az elosztószekrény átalakítására. Ezt sikerült kommunikálni a kivitelező felé, aki ezen instrukciók alapján módosította a szekrényt. Így már mindent rendben üzembe tudtunk helyezni. A tesztek sikeresen lezajlottak és azóta is minden tökéletesen működik.

Mik a tapasztalatok a megvásárolt termékkel/szolgáltatással kapcsolatban?

Ahogy a korábbi Eaton szünetmentesünkkel, így az újjal is nagyon elégedettek vagyunk, ráadásul sokkal kisebb és csendesebb is. A helytakarékosságának különösen örültünk, mert így gond nélkül el tudtuk a szerverszobában helyezni. A fogyasztói terhelés jelenleg elég csekély rajta, hiszen kollégáink közül – a járvány kitörése óta – sokan home office-ban dolgoznak. Szerencsére növekszik a cég, átalakítások várhatóak, ami létszámnövekedéssel és plusz munkaállomások létrehozásával fog járni. Úgy konfiguráltuk az UPS-t, hogy bővülés esetén se legyen fennakadás, ezért nem aggódunk.

Köszönjük szépen, hogy megosztotta velünk a projekttel kapcsolatos tapasztalatait, bízunk benne sokáig ki fogja szolgálni Önöket a vásárolt berendezés.

 

2023.05.10.